Etiketter

tirsdag 17. september 2013

Opera Gateaux



En fransk klassiker.
Franskmennene bruker mye mer kaffe som smakstilsetning i kaker og desserter enn det vi gjør og denne kaken er et perfekt eksempel på hvordan det kan gjøres.



Kaken består av fire deler, ett lag med joconde (kakebunn), kaffesirup til dynking, sjokoladeganache og kaffesmørkrem.

Joconde:

  • 125g melis
  • 125g mandelmel(malte mandler)
  • 2 egg
  • 33g mel
  • 25g smeltet smør
  • 3 eggehviter
  • 15g sukker

Bland mandler og melis i en bolle.

Rør inn egget.

Vend inn mel, så smeltet smør




Pisk eggehvitene stive med sukkeret.

Bland inn 1/4 av eggehvitene i det andre til det er jevnt, vend så i det resterende.

Fordel kakerøren over et bakepapir på et stekebrett og stek det på 180grader i ca 15 minutter. Følg med, når den begynner å bli gylden er den klar. Du kan ev. kjenne forsiktig på den og om ikke noe røre henger igjen på fingeren din så er den klar.

Avkjøl.

Ganache:

  • 200g mørk sjokolade
  • 2dl fløte
  • 25g smør

Kok opp fløten og hell den over sjokoladen. Rør det jevnt.



Rør inn smøret.




Sett til side.

Kaffesirup:

  • 150dl vann
  • 100g sukker
  • 1ss sterk kaffe

Kok opp alt sammen til sukkeret er oppløst. Sett til side.

Kaffe-smørkrem :

  • 2 eggehviter
  • 50g sukker
  • 250g smør, mykt  og skåret i terninger
  • 2ss kaffe



Pisk eggehvitene til hvitt skum over et vannbad.
Ta bollen av varmen og pisk inn sukkeret. Pisk til det har nådd romtemperatur.

Tilsett litt og litt smør mens du fortsetter å piske helt til alt smøret er brukt opp.

Til sist piskes kaffen inn. Pga alt smøret må du jobbe litt for å få blandet inn kaffen, du kan godt bruke en slikkepott til å vende det med om du synes det er lettere.


Så er det tid for å sette sammen kaken.

Bestem deg for hvilken form kaken skal ha og skjær opp joconden til å passe denne. Min er avlang og jeg har skåret opp 5 remser.


Legg ett lag med joconde på et fat, dynk med sirup, smør på et tynt lag med sjokoladeganache og fordel til sist smørkremen over.



Gjenta til du har ett lag med joconde igjen. Dette siste og øverste laget skal også dynkes og ha ganache på, men ingen smørkrem.

Sett så kaken kaldt fram til den skal serveres.

En deilig fransk kaffekake. Du trenger ikke nødvendigvis et veldig stort stykke, men det kan være vanskelig å stoppe.






4 kommentarer:

  1. Hei :) Har du en mail du kan nås på ?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, du kan nå meg på e_isaachsen@hotmail.com

      Slett
  2. Hei - lenge siden du la ut denne oppskriften. Men jeg har et lite spørsmål, så får jeg bare håpe at du ser det :-) Hvor lang tid ca bruker du på å lage denne kaken?

    SvarSlett
  3. Hei Nina
    Det som tar lengst tid er å kjøle ned ganachen, så 2 timer er nok en realistisk antagelse :)

    SvarSlett