Etiketter

tirsdag 15. januar 2013

Peanutbuttercookie-candybar




Litt av et navn. Det kan være vanskelig å holde navnene enkle når det er så mange komponenter.
Dette er litt som en snickers og passer nok bedre som godteri enn tradisjonell kake.

Det kan virke skremmende med flere komponenter, men hver del er enkel å lage og det tar heller ikke spesielt lang tid.

Jeg starter med å lage en bunn som består av en enkel peanutbuttercookie deig.

  • 125g smør
  • 1ss melk
  • 100g peanøttsmør 
  • 100g sukker
  • 100g brunt sukker
  • 1 egg
  • 175g mel
  • 1/2 ts vanilje
  • 1/2 ts natron


Ha smør, peanøttsmør, sukker og brunt sukker i en kjøkkenmaskin og kjør det godt sammen.


Tilsett egget.


Skrap ned kantene og tilsett mel, vanilje og natron.


Trykk deigen ut i en firkantet form og stek på 180 grader i ca 15 minutter.

Når cookiedeigen er avkjølt kan du begynne på fyllet:


  •  110g sirup (ev glukose)
  • 45g smør
  • 3ss peanøttsmør
  • 1,5ss vann
  • 1ts vanilje
  • 400g melis

Bland alt bortsett fra melisen til det er jevnt. Tilsett så melisen.









Trykk dette ut over den avkjølte cookiebunnen, Det kan være lurt å bruke lett vætede hender til dette.

Settes så kaldt.

Mens dette står til kjøling begynner jeg på karamellaget, mmm... deilig tykk karamell!

  • 250g sukker
  • 1dl kondensert melk (ev. fløte)
  • 50g smør
  • 100g salte peanøtter

Ha alt sukkeret i en kjele og tilsett litt vann.


Kok opp til du får en gylden karamell.
Det kan være lurt å pensle ned sidene av kjelen med en våt pensel innimellom slik at du ikke får noen sukkerkrystaller i karamellen.



Når karamellen er gylden tilsettes den kondenserte melken og smøret. La det stå til all karamellen har "smeltet" igjen og den er fin og jevn. Her kan det være lurt å passe litt på for det kan fort brenne seg.


Hell karamellen over i kakeformen og dryss peanøttene over.


Settes tilbake i kjøleskapet mens sjokoladen tempereres.


  • 200g melkesjokolade
  • 100g mørk sjokolade

Smelt all den mørke sjokoladen i et vannbad. Ta skålen av varmen og tilsett ca. halvparten av melkesjokoladen. Fortsett med å tilsette litt og litt melkesjokolade til det ikke er mulig å smelte mer. Det er ikke sikkert du bruker all melkesjokoladen.

Ta kakeformen ut av kjøleskapet og bre sjokoladen over. La stå til sjokoladen er stivnet. Om du har liten tid kan du putte den tilbake i kjøleskapet, ev. i fryseren.


Deilige, overdådige snickersbiter.



Dette er så godt, men veldig mektig.




































Litt info om karamell: Karamell, eller brent sukker for å være spesifikk, trekker til seg fuktighet og kan gjerne smelte. Ved å oppbevare karamell i kjøleskap eller fryser risikerer du derfor at det blir helt flytende. Karamell som inneholder fløte, eller som her kondensert melk, er mer stabil og vil ikke smelte like enkelt.
Brunt sukker er noe man alltid må passe på å oppbevare luft-tett ellers blir det hardt og lite håndterlig. Grunnen til at det blir hardt er ikke, som mange tror, at det tørker, men rett og slett fordi det trekker til seg fuktigheten rundt seg.
Sukker og karamell oppfører seg derfor litt anderledes enn de fleste vanlige ingredienser og holder seg best om det oppbevares tørt, mørkt og svalt- ikke kaldt, men heller ikke for varmt.

21 kommentarer:

  1. Bra blogg!

    Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no

    Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

    SvarSlett
  2. Dette ser og høres veldig godt ut. Bruker du søtet eller usøtet kondensert melk? Og i fyllet og cookie-deigen, der står det henholsvis 1/2 og 1 ts vanilje. Er det vaniljesukker, vanilje essens, vanilje ekstrakt?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Inez,
      Jeg bruker vanligvis søtet kondensert melk, men denne oppskriften er ganske søt, så tror den kan klare seg fint med usøtet også.
      Når det gjelder vanilje kan du bruke hva du vil, jeg bruker vanligvis essens fordi det er enklest, men har jeg ikke det benytter jeg bare samme mengde vanlig vaniljesukker ev. ekte vanilje :)

      Slett
    2. Takk, da ble jeg litt klokere. Dette skal prøves ut en dag. Ser helt nydelig ut. :)

      Slett
  3. lager du en til meg og sender nedover eller ? :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Når du legger inn kommentar som anonym er det vanskelig å si ja eller nei, men om du hadde en vært en jeg kjenner kunne det la seg gjøre :)

      Slett
  4. Det så godt ut :-) Godt forklart også.

    SvarSlett
  5. Så steike god ut. Hvor stor er formen?

    SvarSlett
    Svar
    1. Formen jeg har brukt her er 23x23 cm :)

      Slett
  6. kan denne oppbevares i kjøleskap. Vil gjerne lage en til et selskap. Skal ikke spise så mye selv, siden jeg passer på vekten min. Den ser utrolig god ut. Takk for at du deler oppskriften

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Sharon
      Du kan nok oppbevare den i kjøleskap ett par dager, men det kan hende at karamellen blir litt mer flytende. Jeg ville heller behandlet den som en cookie og oppbevart den et mørkt, tørt og litt svalt sted. Det er kun cookiebunnen som kan bli dårlig her etter en ukes tid eller mer. :)

      Slett
    2. kan den oppbevares i fryseren da?

      Slett
    3. Både fryser og kjøleskap går fint.
      Se info om karamell som er lagt til i innlegget :)

      Slett
  7. Hei! Dette så veldig godt ut!! Men hvor stor er formen du har brukt her??

    M

    SvarSlett
  8. Hei!
    Hvor mye vann skal det være i karamell-blandingen?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ikke mye, bare nok til at alt sukkeret blir vått. Dette for å unngå at sukkeret brenner så lett.

      Slett
  9. Hei.

    Har du prøvd denne med glutenfritt mel? Har tidligare prøvd å bake med det, men det blir ikkje alltid så bra resultat. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei,
      Nei, jeg har ikke noe særlig erfaring med glutenfritt mel, men kan tenke meg at det skulle gå bra her. Egenskapene til mel er jo bl.a. å binde en deig sammen, men i en slik oppskrift skal jo deigen være "kort" og derfor bearbeides minst mulig.
      Gi meg gjerne tilbakemelding om du prøver deg på denne med glutenfritt mel :)

      Slett