Etiketter

onsdag 10. april 2013

Butterdeig- grunnoppskrift




I påsken hadde jeg lyst til å prøve meg på noe som jeg regnet med ville være svært krevende, nemlig hjemmelaget butterdeig. Jeg har laget dette flere ganger før, men det er mange år siden. Det er faktisk ikke så veldig krevende, men det tar mye tid.
Butterdeig skal jo brettes og kjevles og brettes og kjevles og avkjøles mellom hver gang.

Til dette trenger du;
  • 400g mel
  • 1 klype salt
  • 2dl iskaldt vann
  • 200g smør- kaldt

Ha mel, salt og mesteparten av vannet i en kjøkkenmaskin med deigkrok og bland sammen til du får en fin og smidig deig.



 
Kjevle ut deigen til en firkant og legg på smøret i midten.

 Brett så sammen sidene av deigen over smøret slik at det er helt omsluttet av deig. Bank det gjerne litt til med en kjevle.

Så kan du gå i gang med første utkjevling.


Kjevle ut til et langt rektangel.
Brett så inn én side ca 1/3 inn. Her har jeg kuttet opp endestykke for å få en mer firkantet form.
Brett den andre siden over dette igjen. Pakk inn i plast og legg kaldt i ca 15 minutter.


Ta deigen så ut av kjøleskapet og denne gangen skal du kjevle motsatt vei.
Brett sammen som sist og avkjøl nye 15 minutter.

Denne prosessen gjentas 6 ganger totalt, 5 om du har liten tid, men aldri mer enn 6 ganger og aldri færre enn 5 ganger.

Grunnen til at deigen må avkjøles mellom hver utkjevling er at smøret ikke skal smelte, gjør det det vil det gå inn i deigen og ikke ligge som et eget lag. Da mister du det du har jobbet sånn for.
Ser du alle lagene?

Når deigen er ferdig kjevlet er det på tide å ha det litt gøy.






 Du kan for eksempel lage pithiviers...

 ...Millefeuille...


...eller vol au vent.





2 kommentarer:

  1. Hei hvor mange ganger skal det kjevles?Har aldri laget det,men må prøve det

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei,
      Deigen må kjevles og brettes 5-6 ganger :)

      Slett