Hei,
Forrige uke hadde jeg et innlegg om kokosboller som jeg sa ble laget for å bruke opp noen eggehviter, vel dette er hva eggeplommene gikk til. Herlige små munnfuller- profiteroler!
Profiteroler er laget av choux-deig, eller vannbakkels som vi kaller det her. Jeg elsker å jobbe med vannbakkels fordi det er raskt og enkelt å lage og så kan det varieres med både salt og søtt fyll og forskjellige former slik at du får profiteroler, som i dag, eclairs, som er en annen favoritt eller man kan også lage figurer.
Variasjon er noe jeg liker så siden jeg allerede var i gang med å lage vanlige profiteroler tenkte jeg at det kunne være gøy å lage en sjokolade variant også.
Jeg starter med den vanlige:
- 50g smør
- 95g mel
- 1,25dl vann
- 3 egg
- en klype sukker
Ha vann og smør i en kjele og kok opp.
Tilsett melet og rør rundt til det begynner å slippe kjelen.
Ha røren over i en bolle og la det avkjøle noe.
Rør så inn ett og ett egg.
Deigen skal være sakte rennende og om den er litt for tykk selv etter 3 egg kan du tilsette 1ss melk.
Ha deigen i en sprøytepose og sprøyt opp små topper.
Stekes på 180 grader i ca 15-20 minutter.
Så gjør jeg akkurat det samme med sjokolade varianten men forandrer ingrediensene slik:
- 80g mel
- 1ss kakao
- 1,25dl vann
- 50g smør
- 3 egg
- en klype sukker
De er ferdigstekt når de er lett gyldne og tørre.
Som fyll bruker jeg vaniljekrem, oppskriften er som følger:
- 0,5 l melk
- 200g sukker
- 5 eggeplommer
- 1 vaniljestang
- 30g Maizena
Fjern vaniljestangen.
Bland de andre ingrediensene sammen i en bolle.
Hell ca. 1/3 av melken over eggeblandingen og ha så dette tilbake i kjelen.
La dette stå på moderat varme og rør rundt hele tiden til den begynner å tykne.
Ta kjelen av varmen og hell kremen over i en ren bolle.
Lag et lite hull i bunnen på profiterolene, bruk gjerne tuppen av en tynn tyll.
Når kremen er avkjølt har jeg halvparten i en sprøytepose som jeg fyller sjokoladeprofiterolene med.
Resten av kremen blander jeg med pralin, bruk gjerne Nutella eller Nugatti om du vil, og fyller dette i de vanlige profiterolene.
Hei :)
SvarSlettBare lurte på hvordan du fyller disse? :)
De ser nydelig ut!
Hei Ragnhild.
SlettJeg lager et hull i bunnen med en tyll eller spiss kniv og fyller med krem som jeg har hatt over i en sprøytepose og utstyrt med en litt tynnere tyll. :)