Etiketter

mandag 14. mai 2012

17. mai makroner


Nå er det straks 17. mai og høytid for rødt hvitt og blått. I dag og dagene framover kommer det derfor noen oppskrifter som passer nettopp til dette.Først ut er 17. mai makroner, søte små munnfuller i rødt hvitt og blått. Etter mye prøving og feiling har jeg kommet fram til en fremgangsmåte som gir meg perfekte makroner hver gang.

Så, for å lage makroner trenger du:
 • 85 g finmaltemandler - om du ikke ønsker å skolde og male mandler selv får du kjøpt finmalte mandler i de fleste helsekostforretninger.
 • 150g melis
 • 3 eggehviter- romtemperert
 • 65g sukker
 • 1ts vaniljeekstrakt/ ½ vaniljestang

Først blandes siktet melis og maltemandler i en bolle. 

Pisk eggehviter til de begynner og bli hvite og luftige, tilsett så sukkeret litt etter litt. Tilsett vanilje. Når marengsen er stiv og blank er den klar.

Ha i halvparten av mandel og melis blandingen, vend dette inn med en slikkepott, tilsett så resten og vend dette inn.

Fordel røren i to boller og tilsett rød konditor farge i den ene og blå konditorfarge i den andre.
Når du lager makroner er det viktig å ikke bruke vannbasert konditorfarge, men heller velge en pasta eller pudder variant. Om du bruker en vannbasert farge risikerer du å få utflytende makroner som aldri tørker.

Når alt er vendt inn presses og spres blandingens lang bollens innside, før så slikkepotten langs kanten av bollen mens du løfter røren opp og snur den. Gjenta ca 15 ganger til røren er fast og renner sakte av slikkepotten.


Ha så røren i en sprøytepose og sprøyt opp like store makroner på et bakepapir.
Her kan du enten bruke en rund utstikker e.l. til å tegne opp små sirkler på baksiden av et bakepapir for å ha en størrelse å forholde deg til, eller om du lager makroner ofte kan du gjøre som meg og gå til innkjøp av en makronbakematte fra Lékué. Denne får du kjøpt hos bl.a. Cacas og Rafens.Når makronene er sprøytet opp må de stå og tørke i en 30 minutters tid. De er klare når du kan ta forsiktig på dem uten at noe henger igjen på fingeren din.
Dette er EKSTREMT viktig når du lager makroner, det er nemlig dette som gjør at de får den karakteristiske "foten".

Stekes så på 190 grader i 10-15 minutter.

Min ovn er litt humørsyk, så her gjelder det å følge nøye med, de må nemlig være ferdig stekt, men ikke så mye at de begynner å bli brune.

Ta de så ut av ovnen og la de stå til de er avkjølt.

Siden jeg vil ha hvitt fyll i disse har jeg valgt et kremostfyll.
 • 100g kremost- ikke lett varianter
 • 50g melis
 • 1 ss mykt smør
 • noen dråper vaniljeessens
Bland alle ingrediensene og fyll opp i en sprøytepose. Fordel på baksiden av alle de blå makronene og topp de så med de rød makronene.
Makronene mine ser litt grønne ut på bildet, men det er bare belysningen.

 En titt inni viser hvor flott kontrast det blir.

Et festlig innslag til 17. mai feiringen.
Ett par tips:
 • Ikke fortvil om makronene blir litt harde, du kan enten putte dem i fryseren over natten så blir de myke igjen, eller du kan fylle dem og la de stå litt så vil de også bli myke igjen.
 • Om du synes vanilje er kjedelig er det bare å ha i andre smaker, peppermynte eller rom for de voksne. Det eneste som betyr noe her er at fyllet beholder hvitfargen sin.
Håper dere lar dere friste til å prøve noe litt annet til 17. mai i år :)

1 kommentar: