Hei.
Nå skinner endelig solen igjen!
Bær er en frisk og deilig ting å bruke i desserter på denne tiden av året og en av de bedre måtene å bruke dem på synes jeg er å lage en bærterte.
En bærterte kan du toppe med hva du vil, blåbær, bringebær, deilige søte norske jordbær eller masse forskjellig frukt.
Når man lager terte begynner man som regel med tertedeigen, mørdeig, og til den trenger du:
- 500g mel
- 250g smør
- 250g sukker
- 2 egg
Ha mel, smør og sukker i en kjøkkenmaskin med k-spade eller i en foodprossessor.
Kjøres til det ligner fine smuler.
Ha i eggene og kjør det til du har en sammenhengende deig- forøk å ikke jobbe for mye med den, da kan du risikere at den blir seig og krymper mye under steking.
Pakk deigen i plast og la den avkjøle i kjøleskap i ca 20-30 minutter.
Når deigen er avkjølt has den over på en lett melet overflate og kjevles til ca 3 mm tykk. Ha den over i en stor eller flere små paiformer. Bruk gjerne en liten bit av deigen til å trykke den godt ned i formene.
Stikk noen hull i bunnen av deigen og sett formen(e) kjølig i 20-30 minutter igjen.
Grunnen til at deigen må kjøles flere ganger er fordi smøret begynner å smelte når den er i romtemperatur og da ødelegges konsistensen på deigen. Selv pleier jeg å putte formene inn i fryseren til de skal stekes (her kan de være i opp til 3 måneder så lenge de er godt pakket inn).
Stekes ved 180 grader i 12-15 minutter for små former og 20-30 minutter for en stor form.
Mens tertebunnene stekes begynner jeg på vaniljekremen, her må du ha;
- 5dl melk
- 200g sukker
- 5 eggeplommer
- 60g maizena
- 1 vaniljestang
Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene, ha alt i en kjele med melken.
Bland sukker og maizena, tilsett eggeplommene.
Varm opp melken til den er like under kokepunktet, ta ut vaniljestangen og...
...hell ca 1/3 av melken over sukker og eggeblandingen. Bland dette til en jevn røre som has tilbake i kjelen.
Nå er det viktig å vispe konstant over moderat varme til du har en tykk krem.
Ha kremen over i en bolle og dekk til med plast, pass på at plasten ligger helt nede på kremen slik at du ikke har noen luftlommer.
Når alt er avkjølt er det bare å sette det hele sammen.
Ha vaniljekremen over i tertene og dekorer med bær.
Jordbær....
...og bringebær, blåbær og physalis.
Om du ønsker å gjøre de ekstra fine kan du drysse tertene lett med litt melis eller varme opp litt aprikossyltetøy som du pensler over bærene, dette vil gjøre tertene riktig fine og glansfulle.
Tertebunner er alltid fint å ha tilgjengelig, de kan stekes fra frossen tilstand og fylles med alt som er godt, en kjempefin ting om du skulle ha liten tid, eller få uventet kaffebesøk :)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar